Горещи новини

Вижте какви бяха цените в първия Кореком през 1965 година! Евтино ли беше?

Първият Кореком Златни пясъциПреди 50 години беше открит първия Кореком.

Точно преди 50 години бива открит първия кореком в Златни пясъци. Това се случва в началото на лятото, а до неговия край биват открити още няколко магазина. Целта е да се продават стоки на чужденците, които да се плащат във валута. Магазините биват открити по съвет на западногермански туроператори, които изтъкват оплакванията на своите туристи, че в България не могат да си купят плажни принадлежности, козметика и цигари.

Цени в българския Кореком

Ето такива бяха цените в първия български Кореком.

Зареждането на магазините се осъществява от 5 чужди фирми, повечето от които са от ФРГ. В началото те внасят единствено посочените стоки, но бързо разширяват асортимента и в „Кореком” започват да се продават бельо, дрехи, обувки, транзистори, магнетофони, часовници, фотоапарати, парфюмерия, бижутерия, очила и дори вестници и списания, определяни като „реакционни”. Продажбата на западната преса обаче е преустановена след намесата на партийните и държавни органи.

Дънки от Корекома

Ето за колко се продаваха италианските дънки през социализма.

Логично е да попитаме – „Евтино ли беше“ или това е една широко разпространена заблуда от социализма?

loading...

10 Коментари on "Вижте какви бяха цените в първия Кореком през 1965 година! Евтино ли беше?"

 1. само дето не сте написали че долара беше под лев

  • И само не споменаваш че нямаше как да купиш официално долари на този курс. А на черно курса беше в пъти по-висок, но дори тогава пак не можеш да отидеш в Кореком да си купиш нещо защото не можеш да докажеш произход на доларите. Трябваше да намериш някой, който е работил в чужбина и са му плащали във валута и той да отиде да купи вместо теб…. Лесно и евтино -нали?!

   • Всяка събота, майка ми даваше 10$ за кореком. Бил съм на 15-16г. когато са ми давали и цигари там. Никога не са ме питали от къда са парите. Така че не приказвай на изуст. Родителите ми по това време бяха военни, което означаваше абсолютна забрана за влизане в кореком. Но никога не е имало Реален проблем.

    • През 80-те заплата на лекар в окръжна болница беше 110 лева (без дежурствата в Бърза Помощ и по празници). Тия 4*10$ си бяха… около 1-2 заплати (според това колко позат ти продава доларите). Нямаше опашки Кореком, нали?
     Аз поне в родния ми град не съм виждал нито веднъж някой изобщо да влиза, а ми беше до училище.

     • ербати и тъпото копеле си.през тези 80-те години като млад работник получавах 350 лева.баща ми получаяваше по 600-650 лева.беше шофьор.комшията лекар взимаше по 500-600 лева.тези 110 лева дане би да а били в началото на 60-те години.а и корекомите не бяха във всеки град или окръжен град.А И ТОЛКОВА СИ ИЗЛИЗАЛ ОТ ВАС.

 2. Само дето това са цени не от 1965, а от 1985 г.

 3. Значи тука се изпуска много важна точка. Някой не е чел внимателно. Никъде не се споменава, че магазина е за българи. Дори обратното. Пише, че е създаден за чужденци да си харчат валутата у нас. След като българите не са имали нужда от тая валута понеже са си пазарували с левове в държавните магазини, аз не виждам причина да се задава въпроса евтино ли е било или не. По добре да питаме чужденците, които са си харчили валутата там!
  За българите имаше друго смесено, българо-австрийско ако не се лъжа дружество „Валентина“ магазините бяха под колоните на Графа и Алабин. където можеше да се купят въпросните стоки в лева. Цените не бяха никак високи за онова време. Например шоколадовото яйце беше 40 стотинки. При цена на долар 62 стотинки. По късно се появи първият частно-държавен кореком по 35то постановление на МС наречен „КООП“, където също можеше да се пазарува в лева и можеха дас е купят всикчите тия западни боклуци.

 4. Статията е манипулативна. Внимателно погледнете стоките, които са заснети на първата снимка озаглавена „Преди 50 години беше открит първия Кореком“. Сега (особенно по младите) се поинтересувайте, кое кога е навлязло масово на пазара и ще си отговорите дали тази снимка е от преди 50 години.

 5. Цоньо Цонев tsonev22abv.bg | 13.03.2016 at 14:16 | Отговор

  Аз 1984г си купих автомобил от кореком за2475$ това е заработката ми за една година работа в Судан Ако някои от спорещите за цените може да го направи сега века да ми се обади

 6. курсова разлика | 10.08.2016 at 15:15 | Отговор

  На черния пазар, който беше всъщност единствения пазар, 1 долар се купуваше за 4 български лева. Сега сами смятайте цените по тоя курс.

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.


*