Горещи новини

Вижте какво оръжие за масово изтребление разработват Русия и Китай срещу САЩ!

Оръжие за масово изтребление

Генералният директор на корпорацията „Тактическо ракетно въоръжение” Борис Обносов в интервю за портала Rambler изрази увереност, че към 2020 г. в Русия ще бъдат разработени хиперзвукови ракети, имащи скорост 6-7М.Обносов счита, че такива ракети съществено ще отслабят възможностите на силите за ПРО на вероятния противник. „Ясно е, че с такива скорости, когато ракетата лети в атмосферата със скорост 7-12 пъти превишаваща скоростта на звука, всички системи за защита достатъчно отслабват от тях.”

Конструкторите отдавна са наясно, че на скорости над 3М използването на турбореактивните двигатели е невъзможно. Единствено възможният вариант е използване на правопоточен въздушно-реактивен двигател, в дадения случай хиперзвуков – ХПВРД. Използването на ракетен двигател (течен или твърдогоривен) за крилати ракети с военно предназначение е невъзможно, защото полетът по цялата траектория трябва да бъде активно управляем.

Конструкцията на ХПВРД е проста, с малък брой подвижни елементи. Теоретически той може да развива скорост до 25М, но практическият таван е 17-19М. Същественият недостатък на този двигател е, че неговата нормална работа започва на скорости над 3М. До нея той трябва да бъде ускорен от твърдогоривен ускорител или да бъде ускорен от самолет.

През 1980-те години в СССР били построени няколко опитни образци на крилата ракета, получила название Х-90 „Коала”: тежала 15 тона и имала дължина 9 метра, разчетната й скорост била 5М. При изпитателните стартове устойчиво достигала скорост 3-4М. През 1992 г. проектът е закрит заради липса на финансиране.

Сега в Русия са създадени и преминават изпитания поне две хиперзвукови ракети.Първата е противокорабната крилата ракета” Циркон”, а втората за ВМС на Индия се създава експортен вариант на ракета под името „Брамос”.

Първите сведения за „Циркон” са от 2011 г., макар изпитанията на изделието да са започнали година по-късно. До този момент са извършени 5 старта, при последния през март тази година ракетата отработила целия зададен режим на полета.

Работите по „Циркон” вървят толкова стремително, че се очаква през 2017 г. да приключат държавните изпитания, а през 2018 г. да бъде пусната в серийно производство. Така че прогнозата на Обносов относно срока за 2020 г. изглежда доста предпазлива. Наистина той говори за скорости 6-7М, а на „Циркона” разчетната скорост е „само” 5М. Според различни оценки далечината може да е в диапазона от 400 до 1000 км.

ПРОЧЕТИ ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ В БЛИЦ

loading...

Be the first to comment on "Вижте какво оръжие за масово изтребление разработват Русия и Китай срещу САЩ!"

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.


*