Горещи новини

Ето за колко пари могат да ни превъртят километража и да не остане и следа от него!

Превъртане на километража

Професионалното връщане на километража на най-търсените коли втора ръка у нас – БМВ, „Фолксваген”, „Мерцедес” и „Ауди”, удари 20 лева. Специалисти по автомобилна електроника свалят и под тази цена, но при условие, че им бъде докаран цял автовоз с автомобили. Бусове, които се дават под наем за транспорт на работници или екскурзии в чужбина, също са с върнат пробег, за да може клиентът да остане с впечатление, че наема сигурно возило, което няма да го остави на пътя, докато е зад граница. Това разкриха два независими източника – служител на рент-а-кар фирма и механик в столичен автосервиз, цитирани от „Телеграф”.Една от мерките срещу този тип измама, които предстои да бъдат обсъждани в парламентарната комисия по транспорт по предложение на СБА, е криминализирането на манипулациите и въвеждане на глоби. Според специалисти по електроника, които знаят как се превърта километраж, при евентуално наказателно дело вещото лице по никакъв начин няма да може да установи манипулацията, ако специалистът, който я прави си разбира от работата.

Новите возила, които са натъпкани с електроника и системи за сигурност, се „подмладяват” по-лесно от старите. Причината е, че не се налага да се сваля таблото, за да се стигне до чипа с информацията за пробега, а новите показания на километража се записват в повечето случаи през буксата за диагностика.
„Става ми спешно, като прочета в някоя обява за продажба на кола, че километрите са реални и това може да се докаже при диагностика в орторизиран сервиз. Информацията за километрите при различните автомобили е записана в различни модули – може да я има в ключа, в чипа на километража или модула за светлините, както е при модела е46 на БМВ. Ако заличиш данните на всички тези места и въведеш новите, няма кой вече да каже на колко километра е била колата”, обяснява специалист.

Програматорът, с който се прави манипулацията се прави свободно в интернет на цена от 500 лв. Той се използва законно от сервизите, защото, когато се смени двигател, трябва да се вкарат показанията на новия мотор, При влизане в менюто на програматора се избират марката и моделът на колата, мотоциклета или камиона, след което машината показва в кой модул са записани данните. Новите километри се вкарват в специален калкулатор на програматора, който от своя страна генерира машинен код.

Специалистът трие стария код и на негово място записва новия в различните модули – компютър, имобилайзер, табли или др.

Източник: БЛИЦ

loading...

Be the first to comment on "Ето за колко пари могат да ни превъртят километража и да не остане и следа от него!"

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.


*