Горещи новини

Ето каква е истината за сръбската легендата „Аркан“

Истината за сръбската легенда Аркан

Аркан е легендарна фигура, която стои начело на югославските националисти през 90-те години. Той е роден в Словения на 17 април 1952 г. Истинското му име е Желко Ражнятович.
Аркан е прозвище, което в превод от татарски означава “див кон“. Аркан е син на генерал от югославските военновъздушни сили. Дядо му също е воин, герой в едно от сраженията срещу турците.

През 70-те години Аркан живее основно в Германия, Белгия и Италия, работи в много области и преминава през всички социални нива.


През 80-те години се връща в Югославия и открива сладкарница в Белград.

Става лидер на футболния отбор “’Цървена звезда“ (Белград), която побеждава в европейското първенство КЕШ през 1991 г.

Под влияние на болката и страданието на сръбското население в Хърватия и Босна, Аркан решава да се посвети на борбата за национална свобода.

Създава сръбската доброволческа гвардия, известна на света като “Тигрите на Аркан“ с цел да защитава сърбите от католическите и мюсюлманските агресори.


Членовете на неговата гвардия са основно хора от футболния клуб, които са поели задължението да служат на три идеала – родината, вярата и семейството.


Разпадането на някогашна единна Югославия Желко Ражнатович (Аркан) посреща в хърватски затвор. Обвинен е в подготовка на въоръжено въстание.


А всичко започва от футбола. Аркан е водач на феновете на “Звезда“. Заедно с приятелите си отиват в Загреб на мач на своя отбор с местното “Динамо“. Мачът завършва с меле на национална почва. 
Годината е 1990, а въздухът е пропит от сърбохърватска ненавист.
Белградци избягват неприятностите в Загреб и тръгват за Книн, главният град на сръбска Хърватия.
На обратния път, в селцето Двор на Уни групата е спряна от хърватски милиционерски патрул. Въпреки че етнически хърватин в патрула е само един човек, Желко Ражнатович и хората му не се възползват от възможността да избягат, а се подчиняват на милиционерите и тръгват за затвора.


Заедно с Аркан са арестувани и Душан Бандич, Зоран Стеванович, Любан Драгосавлевич, Душан Царич и Милош Гнежевич.
В джипа на Аркан са открити оръжие, патрони и взривни вещества, които стават доказателства за подготовката на въоръжен метеж от “белградската шесторка“ в сръбските райони на Хърватия.
Арестуваните отричат това обвинение.


По думите на Ражнатович те само искали да пообщуват с книнските фенове на “Цървена Звезда“.
Оръжието според задържаните им било нужно за самоотбрана.
След 196 дни шестимата са освободени.


Пред вратите на загребския затвор Аркан и останалите са посрещнати от 20 въоръжени мъже, които съпровождат бившите арестанти до летището, където ги чака самолет за Белград.
Днес не е ясно как Аркан и приятелите му се оказват на свобода.

Прочети цялата история на Аркан тук

loading...

Be the first to comment on "Ето каква е истината за сръбската легендата „Аркан“"

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.


*