Горещи новини

КРАЙ! Служебният кабинет спря безплатното саниране

5e_lvjmru

МРРБ представи приоритетите в работата си Сн.: Официален сайт

Няма да се сключват нови договори по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, съобщиха от МРРБ.

Идеята на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради е положителна, но прегледът на постигнатото и отзивите от страна на нейните крайни потребители – собствениците, са показали някои слабости, които трябва да се прецизират, обяви министър Попниколов.

Посочено беше, че програмата е завършила на 31 декември 2016 г. и нейният ресурс е изчерпан съобщават от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Заместник-министър арх. Виолета Комитова също поясни, че тя е с принос и към намаляване на потреблението на енергия, и с добър ефект върху бизнеса. С разполагаемите 2 млрд. лв. по програмата се планира да бъдат обновени 150 хил. жилища, в които живеят над 340 хиляди граждани, допълни тя.

Към момента, с финансиране от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, са изпълнени 266 обекта, дейностите по около 500 приключват и те скоро ще бъдат въведени в експлоатация, като се работи по общо 2022.

Тя посочи, че според направения анализ на нейното изпълнение първоначално са заложени необосновано високи референтни стойности за необходимите дейности, които в последствие са намалявани два пъти и в резултат този проблем в момента е отстранен.

Методическите указания за изпълнение на програмата позволяват някои от дейностите да подлежат на тълкуване – в резултат на това на места са изпълнени недопустими за финансиране дейности.

Няма и достатъчен контрол отчете още В.Комитова. Като слабост бе определен фактът, че хората, които извършват плащанията – от Българска банка за развитие (ББР), не правят физическа проверка на място, а тези, които я извършват пък нямат отношение към плащанията на средства по програмата.

Виолета Комитова съобщи, че поради сложния процес на функциониране на програмата и заради недостатъчна информираност общините са продължили сключването на договори за изпълнение на дейности по сгради.

Тя отчете лавинообразно нарастващ интерес към програмата, който е довел до това, че освен сградите с вече сключени договори, има около 2000 сдружения на собственици с подадени документи за финансиране, а още 2000 са в процес на сдружаване.

С осигурените за изпълнението й към момента 2 млрд. лв. ще могат да бъдат обновени одобрените до месец януари 2016 г. 2022 сгради. Ръководството на МРРБ ще работи за управление и успешно приключване на дейностите в тях, обобщи тя.

Източник: bradva.bg

loading...

Be the first to comment on "КРАЙ! Служебният кабинет спря безплатното саниране"

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.


*