Горещи новини

Мъжете са по умни, а вие как мислите

s1

Следващите редове със сигурност ще възхитят мъжете и много ще ядосат жените. Така започва публикацията във в. Дейли Мейл, в която оповестява резултатите от пространното си проучване Джон Филип Раштън, психолог в Университета в Онтарио.

Раштън внимателно проучил резултатите от тестовете за способностите на 100 000 студенти от двата пола на възраст 17-18 години. След анализ на фактори, като способност за разглеждане на сложна концепция, навици за вербално аргументиране и креативност, ученият прави извода, че мъжете притежават с 3,6 пункта по-високо IQ, отколкото жените. 

На базата на тази констатация, психологът обяснява защо малко жени стигат до най-горните стъпала на кариерата, като подчертава, че това се дължи именно на по-ниския интелект на жените, а не на дискриминацията или липсата на възможности за изява.

Това откритие  на професора обаче противоречи на резултатите от многобройни изследвания за еднаквите умствени възможности на двата пола и на факта, че момичетата показват по-добри резултати и при изпитите в училище.

По този повод проф. Раштън смята, че момичетата „затъмняват“ момчетата в училище, тъй като тогава те по-бързо съзряват.

Експертите като цяло са съгласни с това, че мъжете и жените мислят по различен начин и мъжете показват по-високи резултати в тестовете за „пространствените“ способности, а жените – в тестовете за вербални способности. Повечето от тях обаче твърдят, че тези различия се уравновесяват и разлика в интелекта на практика няма.

Но според ученият от Онтарио разликата е свързана с размера на мозъка – редица изследвания свидетелстват, че мозъкът на мъжете е малко по-голям от този на жените. Той пояснява, че това означава наличие на повече неврони, които са предимство при обработването на информацията. Ученият подчертава, че това е резултат от еволюцията и че като правило жените винаги са търсели за съпрузи мъже по-умни от себе си.

С резултатите от своето изследване Раштън обяснява и факта, че повечето от гросмайсторите и гениите са мъже. За мнозина негови опоненти това твърдение е необосновано, като се има предвид, че в миналото светът дълго е бил основан на принципите на патриархата.

Преди 4 години проф. Раштън провокира научен скандал с друго свое твърдение – че расата влияе върху интелекта и поведението и при чернокожите коефициентът за интелигентност е най-нисък, а при азиатците най-често се среща ниво на IQ по-високо от средното.

Източник: ЖИЛО.бг

loading...

Be the first to comment on "Мъжете са по умни, а вие как мислите"

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.


*