Горещи новини

Невиждан небесен феномен над България в петък! Случва се веднъж на 20 години!

Падащи звезди в петък

Истински спектакъл от падащи звезди ще ни изненада в четвъртък и петък вечерта.

Тази година пикът на метеоритния поток Персеиди – наречен на съзвездието Персей, от който като че ли се разпръскват “падащите звезди”, се пада в последните два работни дни на седмицата.

Този път обаче явлението ще е най-зрелищното астрономическо събитие на годината, тъй като се очаква метеоритен “взрив”. Причината е, че гравитацията на Юпитер е привлякла повече такива отломки по пътя на Земята. Затова, ако по-рано са били наблюдавани средно около 80 “падащи звезди” на час, сега количеството им може да достигне 150 и дори 200.

Тази година Земята преминава през потока на Персеидите от 17 юли до 22 август, като пиковият момент от “падащи звезди” ще е на 12 август. Те ще могат да се наблюдават след 22 часа.

“Падащите звезди” са всъщност останки от кометата, които се йонизират и нагряват при навлизането си в атмосферата, достигайки скорост от 59 км/сек. Когато са в Космоса, тези отломки се наричат метеори, но навлизайки в земната атмосфера, те стават метеорити, които понякога стигат повърхността.

Източник: http://bradva.bg

loading...

Be the first to comment on "Невиждан небесен феномен над България в петък! Случва се веднъж на 20 години!"

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.


*