Горещи новини

Новият SEAT LEON стига от София до морето за 20 лева! СНИМКИ И ВИДЕО

Новият СЕАТ е супер икономичен

Спомняте ли си задачите по математика от движение. Всички, които обичат да пътуват често и на дълги разстояния, търсят решението на една доста трудна задача. От град А към гръд В тръгва автомобил. Ако разстоянието между двата града е 400 км, колкото е например от София до Поморие, какъв трябва да бъде автомобилът, за да може стойността на горивото да не надхвърля 20 лева?

На пръв поглед повечето хора смятат, че тази задача няма решение, но има и то се казва Seat Leon TGI. Абревиатурата TGI означава Turbo Gas Injection, т.е. автомобилът се задвижва от турбодвигател с директно впръскване, който фабрично работи на бензин и природен газ, популярен у нас като метан. Ето какво показват простите сметки.

Резервоарът за метан събира 15 кг, така че пълненето „до горе” излиза на водача не повече от 18,75 лева.
Резервоарът за метан събира 15 кг, така че пълненето „до горе” излиза на водача не повече от 18,75 лева.

При среден разход от 3,5 кг метан на 100 км и при цена на метана от 1,25 лева за килограм, разстоянието от 400 км се изминава с 15 кг метан, който струва 18,75 лева. За водачите, които обичат високите скорости и шофират по магистралата с позволения лимит от 140 км/ч, разходът няма да бъде 3,5 кг/100 км, а около 5-6 кг, така че за тях цената на горивото ще бъде в порядъка на 25-30 лева или трябва да заредят на определени места, където метанът е по-евтин.

Средният разход от 3,5 кг на 100 км е напълно постижим, ако не карате като състезател по пътищата.
Средният разход от 3,5 кг на 100 км е напълно постижим, ако не карате като състезател по пътищата.

Семейният хечбек Seat Leon TGI е проектиран да работи както на бензин, така и на природен газ. В България вече има около стотина метанстанции, което позволява зареждане на природен газ в почти всеки град у нас. На пръв поглед не е ясно, че това е най-икономичният вариант на Seat Leon. Вариантът TGI е също толкова елегантен, просторен и пъргав, колкото и модела с бензинов двигател. Това, което отличава Seat Leon TGI от стандартния модел е скрито под атрактивната каросерия.

Източник: БЛИЦ

loading...

1 коментар on "Новият SEAT LEON стига от София до морето за 20 лева! СНИМКИ И ВИДЕО"

  1. Димитър | 01.09.2016 at 21:07 | Отговор

    Аз с моя хюндай взимам разтоянието за 18-20 лв със средна скорост 100-120 км/ч

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.


*