Горещи новини

Положението е трагично! Ето за колко работи българина в различните населени места!

Ето за колко работи българина

Разликите в стандарта на живот в различните региони у нас остават непреодолими. Най-бедната област – Видин, изостава почти два пъти по средна работна заплата в сравнение с най-богатата – София.

Средното възнаграждение в Северозападна България е по-близко до минималната заплата, отколкото до средната, която за второто тримесечие е 946 лв.

В общо седем области заплатите не могат да стигнат дори 700 лв. Това показва регионална статистика за второто тримесечие, оповестена от НСИ в последните дни. С 1264 лв. средно възнаграждение за юни столицата е на „светлинни години“ дори от другите смятани за богати райони на страната. Само в още една област заплатата надхвърля 900 лв. – Стара Загора (949 лв. за юни), но тя е специален случай заради енергийните комплекси. Другото изключение – Враца, през юни отбелязва спад на средното възнаграждение до 878 лв. (при 934 лв. за май), вероятно заради включване на сезонните работници към традиционно по-високоплатените служители на АЕЦ, пише в. „Сега“.

Софийска област е с 872 лв. средно възнаграждение за юни. Добре стои и Варна с 870 лв. средна заплата, а Пловдив и Габрово довършват „клуба“ на областите с над 800 лв. заплата, съответно с 835 и 810 лв. за юни.

На другия полюс е Видинска област, която явно никакви стратегии и планове не могат да измъкнат от кризата. Там средното възнаграждение през юни е било 647 лв. и то е по-близо до минималната заплата, отколкото до средната за страната. Това е и почти два пъти по-малко, отколкото се получава в София. Изненадващо в групата с този диапазон на доходи се нареждат и области, които обикновено не изпъкват в социалните статистики с висока безработица – Кюстендил (661 лв.), Ямбол (696 лв.), Перник (697 лв.), Благоевград (684 лв.). Под 700 лв. е заплатата и в Хасково – 687 лв., и Силистра – 681 лв.

Около 700 лв. се въртят възнагражденията в Кърджали (706 лв.), Смолян (725 лв.), Сливен (725 лв.), Плевен (735 лв.). Търговище, където често безработицата е в пъти по-висока от средната за страната, има 749 лв. средна заплата за юни. Горе-долу такова е заплащането и в Добрич (750 лв.), Шумен (761 лв.), Бургас (746 лв.), Велико Търново (746 лв.).

Източник: БРАДВА.БГ

loading...

Be the first to comment on "Положението е трагично! Ето за колко работи българина в различните населени места!"

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.


*