Горещи новини

Путин натиска САЩ да се изнесе от България! Руският президент предприема офанзива

Путин нареди

Владимир Путин постави ултиматум на САЩ да съкратят своя контингент в новите страни-членки на НАТО, за да продължи Русия ангажимента си за унищожаването на плутония за военни цели. В понеделник руският президент издаде указ за едностранно прекратяване на споразумението за унищожаването на обогатен плутоний, а после излезе с конкретни условия, за да възобнови ангажимента на страната си по договора, съобщи Ройтерс.

Сред исканията е това САЩ да свият своята “военна инфраструктура и контингента войски” в държавите, станали членки на НАТО след 1 септември 2000 г. Съкращаването трябва да достигне нивата, на които е било американското военно присъствие в тези страни в деня на влизане в сила на споразумението. Искането се отнася за военните бази и оборудване на САЩ в България, Румъния и трите балтийски републики, приети в алианса през 2004 г.

У нас съвместно със САЩ използваме авиобазите “Безмер” и “Граф Игнатиево”, полигона “Ново село” и складове в Айтос.

Друго руско условие е Вашингтон да се откаже от “неприятелската си политика към Русия”, от действията си в подкрепа на Украйна, както и да отмени санкциите срещу руски юридически и физически лица. В кремълския проект се предвижда САЩ да платят на Русия обезщетения за понесени от нея щети от US санкциите и от принудителните руски контрасанкции.

Външният министър Сергей Лавров коментира, че Русия няма да позволи с нея да се говори от позиция на силата, на санкциите и ултиматумите. В мотивите към указа за денонсирането на договора се посочват: “заплаха за стратегическата стабилност вследствие на неприятелски действия на САЩ спрямо Руската федерация”, “неспособност на САЩ да изпълнят условията по унищожаването на излишния оръжеен плутоний”, както и “необходимостта да се предприемат неотложни мерки по защита на сигурността на Руската федерация”.

Експерти наричат решението на Кремъл нов етап в необявената студена война между Русия и Запада и търсене на ново Ялтенско споразумение Москва се опитва да си върне стари сфери на влияние, пише Ройтерс. Според подписаното през 2000 г. и влязло през 2010 г. споразумение двете страни трябва да унищожат по 34 т плутоний чрез изгаряне в ядрени реактори и по други начини.

Източник: БЛИЦ

loading...

3 Коментари on "Путин натиска САЩ да се изнесе от България! Руският президент предприема офанзива"

  1. Любомир Петров | 03.11.2016 at 21:07 | Отговор

    Кой от „Блиц“ е изакал този коментар на руските искания към световния „хегемон“?! Русия просто и ясно иска от САЩ да се върнат на изходните си позиции от споразумението им от 2000 г.!… Това не означава непременно, че трябва да се изнесат ИЗЦЯЛО от тези територии! Напротив – само военното си присъствие…и ако могат да впечатлят някого с нещо друго, например с култура, изкуство, литература, да си стоят, колкото си искат!…Ама това не носи многомилиардни печалби, както военното!… Пък и ако сравняваме двете култури, май…
    Та затова е този смешен плач за руската агресивност и натиск!…

  2. Повторна руска окупация на България, означава нови 400 хиляди убити и милиони българи в концлагер. Не, благодаря! При връщанто на Молдавия, Русия да гарантира връщането на северна Добруда и репатрирането, на българите насилствено закарани в Молдавия, както и изплащане на компенсации за тяхното поробване. Оставането им там гарантира сигурна асимилация от Румъния. В Полша и Унгария също живеят наши близки приятелr. България не е разменна монета на Русия, а нейнит зор за Сърбия не ни е приоритет. Нека шовиннистите да върнат Западни покрайнини първо и да изтеглят УДБА от коминтерновска Македония.

    • „Другарю“ Минчев, виж какво „допринесе“ западната „демокрация“ за обезлюдявянето, циганизацията, унищожаване на икономиката, армията, образованието, културата, здравеопазването ни! Понеже мозъкът ти е изпълнен с омраза(като ходжа, преселник или легионер), си забравил, че макар и трудно, но животът в България бе относително стабилен и почтен преди евроГЕЙантлантиците да нахправят „демократичната“ революция след 90-те. На мен България ми харесва без руска намеса, но определено и без американска!

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.


*