Горещи новини

Уникално! Вижте каква информация са закодирали Кирил и Методий в българската азбука!

Ето какво послание са ни оставили Кирил и МетодийДоста интересно послание са ни оставили светите братя.

Българската азбука не е просто набор от букви, а нещо много повече от това! Братята Кирил и Методий са успели да закодират в нея скрито послание към всички свои сънародници. Тук е моментът да отбележим, че думата „азбука“ и два от първите две букви в глаголицата и кирилицата – аз и буки.

В закодираните букви се крие послание за грамотността. Вероятно по този начин братята Кирил и Методий са искали да създадат един „по-лесен“ за научване вариант на буквите. Разбира се, съвременният вариант на азбука, се различава коренно от това, което са учили първите азбукарчета. Ето как се е произнасяла азбуката на Кирил и Методий:

„Аз буки, веди глаголати! Добро ест живети дзело земля! Иже (йота) како люди мислите, наш он покой. ръци слово твръдо! Ук, фрът, хер! от! Ща чръв! Ци ша! еръ, ер, ери! Ет! Ен он! Йен йон! Юс! Ят!”.

В превод на днешен български означава следното:

„Помни буквите, учи да говориш! Добре е да живееш здраво на земята! Защото както хора мислите, наша е той опора. Изричай словото твърдо! Нагоре всеки да лети! Върви! Избягвай червея! Покорявай висотите! Ти мъж, ти юноша, вие хора! Човече! с ум и разум! Във вярна посока и с ясно съзнание! Напред! Слава!“

loading...

Be the first to comment on "Уникално! Вижте каква информация са закодирали Кирил и Методий в българската азбука!"

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.


*