Горещи новини

ФБР алармира: Носим това всеки ден, а с него ни следят и знаят къде сме постоянно

Ето как ни следят

Следят ни като на филм! Признанието дойде от висш ръководител на ФБР, предаде Нова тв. Той заяви, че камерите и микрофоните на лаптопи и телефони могат да се ползват за непрекъснатото ни наблюдение. Съветът – да поставяме лепенки на обективите, ако правим нещо, което не е за пред хора. Доколко реална е опасността да попаднем в мрежите на истински Биг Брадър?На практика всяко устройство би могло да попадне в мрежата на недоброжелателите. Настолни компютри с микрофон и външна камера, лаптопи с вградена камера, таблети и телефони.

Много хора веднага ще си кажат първосигнално, че това не ги застрашава и че не крият нищо. Не е така. Само си представете, че крадец има достъп до камерата на компютъра ви вкъщи. Той ще знае във всеки един момент кога домът ви е празен и какви ценности има вътре. Да не говорим пък, ако залогът е не просто едно жилище, а банка или държавна институция.

Това не е шега. Нито пък нелепа конспиративна теория. А реална опасност, която сериозно заплашва да разкрие личното ни пространство пред света. Затова Митко е взел превантивни мерки. Така, както вече направи идеолога на Facebook Марк Зукърбърг, който позира за снимка, на която се вижда как е сложил лепенка върху камерата на лаптопа си.

„Шефовете ми решиха, че трябва да имат достъп до моя компютър. Впоследствие разбрах, че могат и да ме виждат, и да ме чуват”, разказва Димитър Димитров.

Заплахата може да е много по-сериозна, когато става въпрос за злонамерен хакер. Човек, който може да види къде сме или пък да подслуша важен разговор. Аргумент, признат и от американското разследване.

„В офисите на всеки компютър с камера имаме приспособления, с които затваряме окото на камерата. Правим го, за да не ни наблюдават”, обяснява Джеймс Коми от ФБР.

Източник: БЛИЦ

loading...

Be the first to comment on "ФБР алармира: Носим това всеки ден, а с него ни следят и знаят къде сме постоянно"

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.


*