Горещи новини

10 неща, които вероятно ви липсват от социализма!

Какво беше хубавото на социализмаБеше ли по-добър животът на българина през социализма?

Социализмът е болна тема за много хора в страната. Може да се каже, че България е разделена на две половини по този въпрос. Едните тъгуват по отминалото време и любимата им репликата, е „При Бай Тошо това не можеше да се случи“, докато другите яростно обвиняват социализма за всичко лошо в страната.

Със сигурност този модел на управление си има добри и лоши черти. Кои са повече ще оставим да разсъждавате сами, но с тази статия искаме да ви накараме да си спомните за 10 неща от социализма, които вероятно липсват на повечето от вас и бихте искали да се върнат под една или друга форма.

 1. Софийско жителство
 2. Задължително гласуване
 3. Трудови войски
 4. Задължителната казарма
 5. Чавдарчетата
 6. Евтиният градски транспорт и стоки
 7. ТКЗС
 8. Безплатното здравеопазване
 9. Развитото селскостопанство
 10. Безплатно образование

Какви са вашите спомени от социализма? Кое ви харесваше и кое не? Какво бихте искали да се върне от онези времена? Все по-често се връщаме назад във времето, за да търсим отговори на въпросите, които продължават да ни измъчат и до днес…а отговорът всичко го знаем!

loading...

5 Коментари on "10 неща, които вероятно ви липсват от социализма!"

 1. Илиян Христов | 12.10.2015 at 22:57 | Отговор

  Социализма е бил добър за хората в града…в малките села положението е било различно.

 2. континуум | 13.10.2015 at 6:03 | Отговор

  От всичките 10 позиции признавам само една. Липсва ми ефтиният градски транспорт. Останалото е дрънкане на фалшиви емоционални струни.

 3. Алоооо, нормални ли сте? 1. Софийско жителство!!! Получаваха го предимно ченгетата от северозападна България – справка – ЖК Младост. Позициите 2 и 3 няма смисъл от коментар. Позиция 4 – така и не ми става ясно как точно ще ми липсва казармата. Чавдарчета? Пионерчета? Комсомолци? В тези редици общо взето ни обучаваха както сега терористите се обучават. ТКЗС? Абсурд – 10 работят – 30 ги гледат. Развитото селско стопанство? Чувате ли се? Безплатно обучение и здравеопазване? Това винаги ме е карало да се сцепя от смях.

 4. No6,8 и 10, другото са идиотщтини. Но общо взето онова време си е било безполезно пропилян живот… Кьде отидоха друните дьржави, кьде ние? Да не би на Запад да нямат селско стопанство, образование или да не се лекуват? Те са светлинни години пред нас!

 5. Спомням си,че през 72г си купихме хладилник Бирюса който струваше 342.00лв,а заплатата ми беше 60.00 лв.Пазя си касовата бележка.Спомням си също, че през 80г телевизор В Търново струваше 1500.лв при средна заплата 120.00. Спомням си,че имаше четири пет вида обувки така,че всички бяхме горе долу еднакво облечени и обути и,че банани можехме да видим само за Нова година,ако успееш да си купиш,че опашките бяха огромни.

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.


*