Какви видове добавки за гориво има и кога се добавят

Добавките за гориво се предлагат в различни видове, всяка от които служи за определена цел и обикновено се добавят към горивото по различно време в зависимост от предназначената им функция. Ето някои често срещани видове добавки за гориво и кога обикновено се добавят:

Октанови бустери:

Те увеличават октановото число на бензина, за да подобрят работата на двигателя.

Кога да се добави: Обикновено се добавя, когато се изисква гориво с по-високо октаново число или за подобряване на производителността на двигатели с висока производителност или висока компресия.

Стабилизатори на горивото:

Предназначение: Предотвратява разграждането на горивото с течение на времето чрез инхибиране на окисляването, особено по време на съхранение.

Кога да добавите: Преди да съхранявате оборудване или превозни средства за продължителен период, като например по време на зимата или друг сезон, през който няма да се ползват.

Препарати за почистване на горивната система:

Предназначение: Премахване на отлагания и въглеродни натрупвания от горивни инжектори, карбуратори и всмукателни клапани, за да се поддържа оптимална работа на двигателя.

Кога да добавите: Периодично като част от редовната поддръжка или когато изпитвате симптоми на лоша работа на двигателя.

Цетанови бустери:

Цел: Увеличете цетановото число на дизеловото гориво, за да подобрите ефективността на изгаряне.

Кога да добавите: Когато се ползва в студено време или когато изпитвате проблеми с работата на дизеловия двигател.

Инхибитори на корозията:

Предназначение: Предпазва компонентите на горивната система от корозия, причинена от влага и замърсители.

Кога да добавите: Може да присъства в някои горива, но могат да се добавят допълнителни инхибитори за съхранение или при използване на горива в среди, където корозията е проблем.

Водни дисперсанти:

Предназначение: Помага за предотвратяване на натрупването на вода в горивната система.

Кога да се добави: Обикновено се включва в някои горивни формули, но могат да се добавят допълнителни дисперсанти в ситуации, когато замърсяването на водата е проблем.

Подобрители на дизеловия студен поток:

Предназначение: Предотвратява образуването на парафинови кристали в дизеловото гориво при ниски температури.

Кога да добавите: Преди студено време или когато използвате дизелово гориво при минусови температури.

Важно е да следвате препоръките и насоките на производителя, когато добавяте добавки към горивото. Разнообразни продукти от този вид можете да откриете в специализираните онлайн магазини като prospeed.bg.