Как да разпознаем наличието на паник атака?

Силен и внезапен пристъп на тревожност, сърцебиене и изпотяване, наред с изтръпване на крайниците, наред с усещане за наближаване на смърт …

Това са част от симптомите, придружаващи „модерната“ болест и как да разпознаем наличието на паник атака и Nutrivision.bg, ако не е налице физически проблем. Фактически не се касае за болест, а за състояние, което може да бъде причинено, поради различни фактори – стрес, голяма и разтърсваща промяна в живота, както и нещо, което не можем да дефинираме, като проблем, не и на пръв поглед. Ето защо, когато изпитаме подобно усещане, се нуждаем от подкрепа и насока и срещи със специалист – психотерапевт, а не от медикаменти или успокояващи вещества. Все пак, ако е необходимо могат да се ползват някои билки за временно намаляване на тревожността, но винаги по лекарско предписание.

Как да разпознаем наличието на паник атака?

В съвремието би трябвало отдавна да сме се научили, че далеч не е нужно да сме „болни“ или с тежък психически проблем, за да посетим специалист – терапевт. И въпреки, че все още има хора, които се страхуват да говорят за проблемите, за страховете си, това не помага, а напротив. Още повече, че статистиката сочи доста висок процент на тревожност и стрес сред населението, съпътстващи редица неприятни състояния, които имат лек.

Една паник атака може да се появи веднъж и да отшуми, но често тя бива последвана от още такива, както и от страх да не се появят повече и дали няма да се появят в неподходяща ситуация и … кръгът се затваря. Изходът е – откриване на проблема за ирационалния страх. На база на какво организмът реагира така, че усещането е толкова фатално? Причина има и тя е добре да бъде намерена със срещи, разговори, с медитации и среща с природата, а има и редица техники за справяне с паник атаките в момента на тяхното възникване или като превенция. Заслужава си да се споделя и да се откриват пътищата към по-спокойното и пълноценно съществуване, защото такива има, уверете се сами.