Как да изберем фирма за компютърна поддръжка

Изборът на фирма за компютърна поддръжка не е толкова лесен, колкото изглежда на пръв поглед. Комплексните услуги, които трябва да влизат в тази услуга са наистина много и не винаги избраната фирма изпълнител ги следва. Дори доста често се случва да бъдат подценявани дейности като взимане на превантивни мерки за конкретни проблеми или липсата на периодичен мониторинг на компютърната инфраструктура на фирмата.

Истински надеждната фирма предлага адекватни решения винаги в подходящия момент, който не винаги съвпада с появяване на проблема. Много често подходящият момент е много преди възникване на проблем. Добрата фирма взима превантивни мерки навреме, които много често спасяват IT инфраструктурата на една фирма. За съжаление дори при наличие на надеждни фирми за IT услуги има компания, които и до ден днешен подценяват този род услуги и най-вече постоянният мониторинг – на тях не можем да помогнем. Можем да сме от полза само на тези, за които ефективната работа на сървърите и компютрите в офиса са от важно значение.

Добрите фирми в бранша като itservices.bg предлагат и аутсорс на системна администрация, ако това е по-удобно за възложителя. Част от компютърната поддръжка е свързана с мониторинг на хардуера. Тази дейност от услугата е свързана с периферните устройства, всички компютри в мрежата, сървърни системи (ако има такива), всяка офис техника свързана с работните машини, мрежовото оборудване, UPS устройствата (токозахранващи устройства). Другата основна дейност включена в компютърната поддръжка е софтуерната. Всички инсталации и ъпгрейди на софтуери, антивирусни програми и специализиран софтуер се ъпдейтват.

Важна част от компютърната поддръжка също са и архивите. Архивирането е важна част от ефективната работа на вашата фирма. Като цяло всичко свързано с IT инфраструктурата влиза в услугата компютърна поддръжка. По-горе споменахме, че превантивните мерки стоят на първо място при тази услуга, но също така навременната намеса при възникнал проблем.