Какво трябва да знаем, преди да сеем разсад пипер?

червен пипер

Отглеждането на чушки от семена изисква известно количество търпение. Желанието да отделите време за отглеждане на този разсад и да се грижите за него, докато узрее, може да ви възнагради с невероятни плодове.

Има много различни методи, някои са далеч по-сложни от други. Чушките по принцип се отглеждат лесно и се поддържат много просто. След няколко сезона на отглеждане и тестване на различни методи, ще бъдете сигурни кое работи най-добре за вас. Тази статия ще ви помогне за началното ориентиране.

Кога да започнете със семената?

Като цяло започвате семената си през зимата на закрито. Кой точно месец бихте искали да започнете, зависи от вас, но ноември – февруари е добра отправна точка. Ноември и декември обикновено имат твърде много ваканционни пътувания, купуване на подаръци и работа, за да се съсредоточите върху чушките си, така че януари може да е златната възможност за старт.

Колко време се изисква за да покълнат семената?

Повечето семена от пипер поникват за около седмица при температура от 70-80 градуса F., но покълването може да бъде петнисто в зависимост от сорта. Супер горещите могат да отнемат повече време, за да поникнат, понякога до 6 седмици.

Имам семена, а сега какво?

Ще започнете със семената си на закрито. Преди да ги засадите, накиснете ги за една нощ в топла вода. Отглеждани семена със и без накисване водят до различни резултати – тези, които са били накисвани, вършат далеч по-добра работа от другите. Затова пускайте семената в чаши с топла вода за една нощ и след това засаждайте сутринта. Следете какви семена оставяте в коя чаша. Ще засадите по 3 семена във всяка „шушулка“. Само едно от тези три семена ще стане растение за производство, така че не се привързвайте.

Откъде да взема семена?

Можете да закупите семена от местния градински център, от многото онлайн доставчици на семена, или просто да закупите любимите си чушки от местния супермаркет и да изстържете семената които се намират вътре в тях.

Ако искате да обогатите знанията си преди да сеете, се запознайте с 5-те най-чести грешки при отглеждането на разсад.