Как да се храни кърмачката?

Истината е, че няма такъв списък на Забранени храни по време на кърмаческия период

Проведено е проучване сред 165 кърмещи жени, относно най-честите убеждения за това кои храни би трябвало да се избягват в периода на кърмене на детето. Най-често избягваните храни и напитки са-кофеин, люто, сурови храни. Няма никакви установени досега доказателства ,че е необходимо да се избягват каквито и да е храни. Някои от тези митове са свързани с убеждението, че определени храни причиняват газове и колики при кърмачетата. Не е необходимо да избягвате каквато е и да е била храна, стига да не забележите, че може би това причинява дискомфорт на детето. Бебетата страдат от газове понякога – някои повече, а други по-малко. Това е свързано с все още ненапълно развитата им храносмилателна система и няма нищо общо с диетата на майката. В майчиното мляко се съдържа това, което е преминало в кръвоносната, а не в храносмилателната система на самата майка.

По време на бременността тялото на жената се подготвя за кърменето след раждането като се развиват гърдите и като се складират допълнителни нутриенти, които ще са необходими за по-късното производство на кърма. След раждането майките имат обикновено повишен апетит и жажда. Подлагайки се на някаква рестриктивна диета, това може да ги лиши от необходими важни хранителни съставки.

Най-разпространените митове са че:
– лютите храни, броколи и зеле причиняват обриви и/ или газове,
– плодовете причиняват алергии,
– мазните храни намаляват производството на кърма, тъй като предизвикват запушване на млечните канали.

Това са просто вярвания.

Относно приема на напитки със съдържание на кофеин, количеството което преминава в кърмата е около 1%. При майки, консумиращи около две чаши кафе на ден не са били открити следи от кофеин в урината на техните бебета.
Храни като броколи ,зеле, боб, карфиол биха причинили дискомфорт единствено на майката. Газовете и фибрите не преминават в кърмата. По същия начин цитрусовите плодове, ананас или доматите не променят PH на майчината плазма и по този начин в никакъв случай не повлияват на състава на майчиното мляко.

Консумирането на сурови меса и риби се забранява на майките, защото могат да се съдържат бактерии в тях, или защото в някои риби има повишено съдържание на живак. Това може да е единствено проблем за майката, изключително рядък случай е септицимията, но дори и тогава не се препоръчва да се спре кърменето, ако майката е лекувана с правилните антибиотици. Рибата е източник на протеини и омега 3 мастни киселини, които са важни за неврологичното и мозъчно развитие на бебето. Риби като щука ,риба меч и скумрия имат повишено съдържание на живак, и е по-добре да се избягват.

Млечните продукти са отличен източник на калций за майката. Алергия към белтъка на кравето мляко е рядкост при децата. Ако такава бъде установена, то е необходимо майката да спре приема на млечни продукти и да приема добавка Калций.

Да разгледаме обратното вярване, че някои приемани храни повишават количеството на произвеждано мляко. Много майки вярват, че ако приемат повече течности, това ще им помогне. При някои култури се смята, че приемът на много супи също помага, а африканските жени пък увеличават консумацията на риба. В България са най-разпространени чайовете за кърмачки, както и приемане на повече течности, овесени ядки, орехи и още какво ли не. Консултантите по кърмене не препоръчват чайове, има случаи, когато те могат да бъдат вредни заради някои от съдържащите се съставки.

Относно овесените ядки отново няма научни доказателства, че това има пряко влияние върху количеството на произвеждано мляко. Овесът има високо съдържание на желязо, а при анемичните майки е възможно намалено производство на кърма. Единствено тази причина е обсъждана като обяснение за това често срещано твърдение.

За сминдуха има няколко проучвания, че в някои случаи помага, но той има също и много странични ефекти .Поради тази причина не е удачно да се приема без направена консултация със специалист.

За употребата на семена от копър под формата на чай има също проведени проучвания. Резултатите от тях са, че няма разлика в това как майките усещат ефекта независимо дали са приемали семена или само вода.

И като за финал истината е, че винаги е добра идея да се яде здравословна и добре балансирана храна, и да се приемат достатъчно течности.