Кога да сменим запалителните свещи

Кога да сменим запалителните свещи

За да стартира процесът на вътрешно горене в двигателя на вашето превозно средство и да потегли то, е необходима искра, която да запали горивовъздушната смес цялата магия да се случи. В случая малкото устройство, известно като запалителна свещ, дава именно тази първоначална искра. Това се случва чрез електрическа дъга на двата достатъчно близко разположени отвора на свещта. Най-общо казано запалителните свещи биват дву- или многоелектродни според съответния брой на страничните им електроди.

Запалителни свещи за автомобил Honda

Според топлинния си диапазон те се делят на горещи и студени. Тези от първия вид са с топлинно число между 11 и 14. Задържат повече топлина във връхната си част. По-издръжливи са и са подходящи за масовите автомобили. Топлинното число на студените запалителни свещи надвишава 20 и те са чудесни за високопроизводителни двигатели.

Забележите ли масло, мръсотия или нагар по свещта, напукана изолация или други механични повреди, значи е време да ги смените. Видимите промени в поведението на автомобила съответно ще са все по-трудно запалване, увеличен разход на гориво, проблеми с ускоряването и неприятни звуци от към двигателния отсек.

Ако са зацапани, ще е добре да ги почистите, но имайте предвид, че замърсяването им ще се превърне в хроничен рецидив и е крайно време да ги смените. Ако сте достатъчно сръчни, можете да си поръчате нови запалителни свещи онлайн в магазин на оторизиран дилър на вашата марка автомобил и да запретнете ръкави, ако ви се занимава, разбира се. Всъщност смяната на запалителни свещи не е особено трудна и ще са ви необходими инструменти, каквито се намират във всеки дом. Все пак преди да се заемете, е добре да сте наясно какво точно трябва да направите. Затова винаги най-добрата препоръка, която можем да дадем е да се възползвате от предимствата на доверен сервиз.

След смяната им ще усетите радостта от мигновеното запалване и незабавното потегляне. Според специалистите увредените и износени запалителни свещи повишават разхода на гориво с повече от 30% и съвсем логично и отделянето на вредни емисии.