Горещи новини

„Българин да се наричам, първа радост е за мен“ – 10 факта за България, с които трябва да се гордееш!

Ето защо трябва да бъдете горди българиСНИМКА: Лого на проект ЗОБ

Въпросът за националното самочувствие, е болна тема за повечето ни сънародници. Незнайно защо много хора, се срамуват да разкриват националността си, когато отидат в чужбина. Всъщност да бъдеш „българин“, е привилегия, а не наказание! Ние сме ви подготвили 10 факта за нашата родина, които ще ви покажат защо трябва да сте горди с произхода си!

 1. България е най-старата държава в Европа. Тя е единствената, която не е променяла името си от нейното основаване.
 2. Българските войски спасяват Европа от Ислямизация! През 716 година превожданата от хан Тервел войска се включва в битката край Константинопол, за да помогне на византийците да отблъснат мюсюлманското нашествие. В архивите на арабските историци са открити следните слова: „Те изпитваха по-силен страх от българите, отколкото дори от ромеите“, а хан Тервел, е наречен „Спасителят на Европа“.
 3. Българският народ е първият, който използва кирилицата от нейното създаване през IX век.
 4. Българската армия е единствената в света, която никога не е загубила нито един свои флаг във война. Ние участваме активно във всички големи европейски войни от XIX век насам.
 5. Българи са създали някои от най-големите изобретения променили завинаги света. Джон Атанасов създава компютъра, Петър Петров – цифровия ръчен часовник, д-р Стамен Григоров е създал киселото мляко, Румен Антонов изобретява автоматичната скоростна кутия и ред други постижения, за които може да откриете информация в интернет или книгите.
 6. България е на второ място по брой хора в света в международните тестове за интелигентност IQ и SAT и на четвърто място по брой висшисти.
 7. България е една от най-богатите страни на билки. У нас виреят такива видове билки, които не могат да бъдат срещнати никъде другаде по света. Годишно изнасяме между 12 и 15 тона от тях за чужбина.
 8. Приносът на България в света на спорта също е огромен. Световният рекорд на Стефка Костадинова за скок на височина не може да бъде подобрен и до ден-днешен, а Йордан Йовчев, е единствения спортист в света с участие на 6 поредни олимпиади. Златните момичета на Нешка Робева пък ще останат завинаги в международната история на художествената гимнастика. Те печелят 14 шампионски титли от световни първенства в индивидуалните представяния и ансамблите; 14 шампионски титли от европейски първенства; 5 от световни и европейски купи и 2 вицешампионски титли от Олимпийски игри за периода от 1976 до 1999 година!
 9. Най-умната жена в света е БЪЛГАРКА! Това е Даниела Симидчиева. Родом от Благоевград нейния коефициент на интелигентност, е по-висок от този на Бил Гейтс и Алберт Айнщайн. Тя постига резултат от 192 точки от 200 възможни на теста на МЕНСА.
 10. България е на трето място в света по исторически-културни забележителности в Европа!

Има и още много други причини, за които ТРЯБВА да се гордеем, че сме БЪЛГАРИ – розовото масло; най-старото златно съкровище; азбуката на Кирил и Методий; стотици велики спортисти като Стоичков, Станка Златева, Дан Колов, Петър Попангелов, Йорданка Донкова, Серафим Тодоров и много други; великите подвизи на българската армия; невероятната природа и какво ли още не! Кога ли ще осъзнаем, че живеем на едно уникално място, наречено БЪЛГАРИЯ?

loading...

2 Коментари on "„Българин да се наричам, първа радост е за мен“ – 10 факта за България, с които трябва да се гордееш!"

 1. Л–Петров | 03.01.2016 at 16:36 | Отговор

  Чудесни факти! Може би трябва да се добави и този, че България като държава съществува (според проф Б. Димитров и това е доказана истина!) далеч повече от 1300 г.!! И има своите ценности много по-рано и по-добри от тези на Германия, Франция, Австрия и много други „елитни европейски държави“!…
  Само дето не случваме на управници…защото, когато сме имали добри и кадърни ръководители, сме били върхът!… Но за съжаление са само няколко – великите Аспарух, Тервел(Свети Тервелий в католическата църква!), Омуртаг, Крум, Симеон I, Иван Асен, Калоян, Самуил… Не, че и останалите ни царе не са се борили да я има България!… За разлика от по-новите владетели – Фердинанд – 2(!) национални катастрофи!! Борис(1!) – ако беше оживял, щеше да е подсъдим в Нюрнберг като военнопрестъпник заедно с Гьоринг и останалата кафява сюрия!!…
  Е, и „др.Т. Живков“ си е за там, но…поне България се напъваше да бъде съвременна развита държава…Само дето отгледа съвременната червена буржоазия, която тотално загроби държавата и националните ценности!…
  „…Бедни, ми бедни народе!…
  Кой те в таз робска люлка люлее?!…“
  (Хр“ Ботев – за сведение на добре зомбирано младо поколение сега!!)

 2. Л–Петров | 03.01.2016 at 16:44 | Отговор

  Писано е през 1875 г., вярно при други обстоятелства, но колко вярно отразява българския манаталитет!! За съжаление!!!…

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.


*