Горещи новини

Учени твърдят: Много скоро и мъжете ще могат да раждат!

Мъжете ще могат да раждат
display:inline-block;

Успешно проведени експерименти показаха, че науката може да постигне раждане на деца без участието на яйцеклетка, предаде Би Би Си, цитиран от Труд.

Според изследвания, публикувани в сп. “Нейчър комюникейшънс”, учени са успели да стигнат до раждане на здрави мишлета, като “убедили” сперматозоидите, че оплождат нормална яйцеклетка.Създали го от миша яйцеклетка, но не чрез оплождане, а с помощта на химическа обработка. След това инжектира и в псевдоембриона сперматозоиди. Вероятността за успешна забременяване при мишките с този метод се оказала 25%.

“За първи път успяхме да докажем, че спермата при съединяване с други, несвързани с яйцеклетката клетки, може да създаде здраво потомство”, заявява д-р Тони Пери, част от проекта. “Откритието преобръща всички наши многовековни представи”, допълва той.

Родилите се мишлета били здрави, имали нормална продължителност на живота и нормално потомство. “В бъдеще можем да постигнем това и при хората – например двама мъже могат да са биологични родители на дете, макар че все още е твърде рано да спекулираме”, коментира д-р Пери.

loading...

Be the first to comment on "Учени твърдят: Много скоро и мъжете ще могат да раждат!"

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.


*