Горещи новини

Учени твърдят: Много скоро и мъжете ще могат да раждат!

Мъжете ще могат да раждат

Успешно проведени експерименти показаха, че науката може да постигне раждане на деца без участието на яйцеклетка, предаде Би Би Си, цитиран от Труд.

Според изследвания, публикувани в сп. “Нейчър комюникейшънс”, учени са успели да стигнат до раждане на здрави мишлета, като “убедили” сперматозоидите, че оплождат нормална яйцеклетка.Създали го от миша яйцеклетка, но не чрез оплождане, а с помощта на химическа обработка. След това инжектира и в псевдоембриона сперматозоиди. Вероятността за успешна забременяване при мишките с този метод се оказала 25%.

“За първи път успяхме да докажем, че спермата при съединяване с други, несвързани с яйцеклетката клетки, може да създаде здраво потомство”, заявява д-р Тони Пери, част от проекта. “Откритието преобръща всички наши многовековни представи”, допълва той.

Родилите се мишлета били здрави, имали нормална продължителност на живота и нормално потомство. “В бъдеще можем да постигнем това и при хората – например двама мъже могат да са биологични родители на дете, макар че все още е твърде рано да спекулираме”, коментира д-р Пери.

loading...

Be the first to comment on "Учени твърдят: Много скоро и мъжете ще могат да раждат!"

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.


*