Горещи новини

Честита 7524 година, според Българския календар

Българският календар е най-стария в светаЮНЕСКО признава българския календар за най-стария в света.

Знаете ли, че най-старият календар в света е…български! Той е създаден много преди Китайския, Григорианския, Юлианския и този на маите! Календарът е научен труд създаден от хора, които са обитавали земята преди Христос.

Знаете ли още, че, когато България е била Велика сила всички са се ръководили по нейния календар, който се разминава само на няколко секунди от Астрономическия! Дори ЮНЕСКО признава, че Българския календар е най-точния от всички! С 12-годишния си цикъл той е първоизточник на китайския.

През 1976 г. ЮНЕСКО обявява древнобългарския календар за най-точния в света. Учените от ЮНЕСКО били поразени от гениалното решение на математическата задача с чепатото число 365. Нещо повече – древното българско летоброене предлагало същото просто правило и за високосния 366-и ден, който окончателно „преобръщал колата“ дори на претендиращите за най-съвършени образци календари.

Всяка година 12-годишния цикъл, за който обикаля Слънцето около Земята, е кръстена на някакво животно. За разлика от китайския обаче, при нас първата година не е мишка, а свиня.

1. свиня (докс, док, прасе)
2. мишка (сомор, шъши)
3. вол (шегор, куврат, буза, бусман)
4. тигър (барс, паръс, баръс)
5. заек (дванш)
6. змей (вер, драгун, кала, слав)
7. змия (дилом, делян, аттила)
8. кон (тек, таг, тих, алаша)
9. маймуна (песин, писин)
10. коч (суръх, север, расате)
11. петел (тох, тах) 12. куче (етх)

loading...

Be the first to comment on "Честита 7524 година, според Българския календар"

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.


*